Журналистът Димитър Стоянов (на снимката) от сайта bivol.bg и Атила Биро

...
Журналистът Димитър Стоянов (на снимката) от сайта bivol.bg и Атила Биро
Коментари Харесай

Ето го разследването, заради което арестуваха български и румънски журналисти: 40 % е смъртоносния данък корупция в България! Подкупите стигат до зам. министри и кметове през фирмите за...

Журналистът Димитър Стоянов (на снимката) от сайта bivol.bg и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха арестувани от радомирски служители на реда по време на журналистически репортаж. Атила е приказвал на интернационална конференция в София за измамите и злоупотреби с публични средства: " Заедно против завладяването на страната " и за #ДжиПиГейт.

Колегите  са отведени в ОДП Перник, тъй като се пробваха да снимат по какъв начин на дупка в полето край с.Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с следствието ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказали да съдействат, за връзка с задържаните публицисти.

Ето и следствието, което вършат публицистите:

" Данни за огромна и всеобхватна корупция в европроекти излизат от скритото счетоводство на мрежа от консултантски компании, свързани с огромни строителни компании. Биволъ разполага с непублична документация за десетки планове на обща стойност стотици милиони лв.. Сред тях има счетоводни файлове с категорично маркирани суми за подкупи.

Разкритията са за планове по ПРСР, Оперативните стратегии и програмата за енергийна успеваемост. Консултантите се уреждат непосредствено с по този начин наречените софт проекти – външна техническа помощ по оперативните стратегии, съвещания за ръководство и отчитане на планове, обезпечаване на осведоменост, изследвания и оценка за влияние, гласност и така нататък Като предписание те са за суми от няколко десетки до няколко стотици хиляди лв..

Следват хард проекти за строителство на здания, пътища, водопроводи, депа за боклуци, саниране и така нататък при които сумите са за милиони и десетки милиони. Същата мрежа от консултантски компании движи публичните поръчки за огромни строителни компании манипулира документите и предрешава резултатите посредством подставени лица в оценителните комисии.

От няколко изпълнени плана, свързани с фирмата „ Джи Пи Груп “, се вижда и по какъв начин се краде от плановете. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, прави се доста по-малко работа от плануванаъа, влагат се по-малко материали, само че всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и компаниите получават цялостната сума.

Разликата от 30-40% е смъртоносният налог корупция, който убива действително, както сподели нещастието край Своге. Защото в изискванията на повсеместна корупция би било необикновено схемата към „ Джи Пи “ да е изключение, а другите да са чисти и в бяло. Най-вероятно в страната работят няколко такива мрежи, с които са обрасли всички по-големи играчи на пазара на публичните поръчки и усвояването на еврофондовете.

Чрез комисионни към разцвет

За да печелят и придвижват безпроблемно плановете, консултантските компании смазват с подкупи властта на всички равнища – от заместник-министър до инспектори и специалисти, проличава от тайното счетоводство на фирмите 

Продължението четете в - https://bivol.bg/gp1.html



 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР